Wednesday, June 27, 2012

Mint Nails :)



Da mi je netko prije par mjeseci rekao da ću nositi ovaj lak, rekla bih mu da je totalno puka, i da nema šanse. Ali... valjda mi je sunce udarilo u glavu, ali nosim ga. I ne samo da ga nosim nego sam baš prezadovoljna. Nekako kao da mi razvedri i uljepša trenutak kada ga ugledam na noktima. Kažu da je ovo boja "mint", ali što duže razmišljam i promatram je, meni se čini kao jedna lijepa i nježnja nijansa baby blue :) Inače, lak je L'oreal "Perle de jade".


Everybody has those minty nails. So, I had to try it. I tried it, and I'm staying with it!!! And I'm all in polka dots, lately so...

I love it! What do you think?

And, one more thing... What color is this? Mint? Blue? Baby blue? Summer sky blue?


You know what would be so extra cool???

Vespa in this color!!! Mine birthday is soon, so... ;) wink, wink ;)

 Source: here
»»  Read More....

Tuesday, June 26, 2012

Kantarionovo ulje / St. John's Wort oil


(crveno ulje je lani napravljeno kantarionovo ulje, a ovo žuto-zeleno je danas pripremljeno)
Ne znam jeste li čuli za kantarion (odnosno, Gospinu travu)? Ma sigurno jeste. Od te žute biljke se pravi kantarionovo ulje. Većina ljudi je skeptična prema domaćoj ljekarni (ponekad sa razlogom), pa i ja sam godinama čudno gledala baku kada bi mi ponudila da na opeklinu namažem kantarionovo ulje. Na sreću, probala sam, i ostala više nego iznenađena. Ovo totalno djeluje. I to ne onako kad moraš čekati danima da primjetiš razliku, olakšanje je trenutačno.


Koristim ga kada se opečem i kada me ugrize komarac. Na blaznicu uzmem malo ulja i namažem po ubodu, i ništa više ne peče. Znate kako djeca postanu baš cendrava kad ih češu ubodi komarca? Uz malo ovoga ulja, ponovno se pretvaraju u male anđele :)

A na googlu ćete pronaći još puno primjena kantarionovog ulja.

Ali, postoji jedan (priličan) problem. Miris ovog ulja je katastrofalan! Pa treba vremena da se priviknete.

Uglavnom, sve što trebate napraviti je nabrati cvjetove Gospine trave (ja sam stavila i dio stabljike, ali bolje je samo cvjetove). Svježe cvjetove staviti u staklenku i preliti sa maslinovim uljem. Ostaviti na osunčanu mjestu 40 dana. Tada će ulje postati crveno i dobiti će karakterističan miris, tako da ga možete početi koristiti.


Have you heard for St John's wort? Well, I have it in mine garden. And, I made St. John's wort oil. (On first photo you can see mine oil from last year - red one, and that yellow is made today). I use it when I get burned, and if mosquito bites me. (Trust me, it is gold for kids. All mine little cousins love it).

If you go on Google, you'll find many more uses for this precious oil. 

But, I have to tell you one thing. It doesn't have nice smell. Not at all!

Here is how did I make it:


Put fresh flowers in jar (I used stem too, but it is better without it, just flowers).
Pour olive oil in jar, and leave it for 40 days. Keep it on sunny place. After 40 days oil should become red, and it should get intensive smell. And, you can use it then. 


It is not complicated, and you'll be happy that you have it.



I'm linking up on those lovely parties.


UPDATE:
I have big problem!


I can't upload any new photo. 

We have 1 GB of free memory space on Picasa web-album, and I've used it. Now, if I try to upload new photo, I get message that I should buy extra memory space. (And, I can't delete any old photo in Picasa, in order to make space, because, it will be deleted from mine blog too. )

Do I really have to buy that memory space???

Is there any trick to avoid that???

»»  Read More....

Sunday, June 24, 2012

Mijenjanje boje / Changing colors


Od maksi suknje sam napravila haljinu. To možete vidjeti ovdje
Maslinasto zelena može često biti jako lijepa boja, ali meni ipak nije funkcionirala za ljeto, more... Trebalo mi je nešto što bi bilo prikladnije i temperaturama i plažama i svemu vezanom za ljeto. Pa kad sam se već igrala mijenjajući je, zašto ne bih učinila da budem potpuno zadovoljna. 

Planirala sam je u izbjeljivaču izbijeliti pa onda obojati bojom za tkanine. Ali, izbjeljivač je nije potpuno izbjelio. Dobila sam ovu boju s kojom sam prezadovoljna. Tako da, sve što sam učinila je ubacila je u izbjeljivač i nakon nekih sat vremena, dobila haljinicu boje koja mi se totalno sviđa. 

Što vi mislite? Je li ok ovako, ili bih još ponešto mogla učiniti?



I refashioned maxi skirt in order to get dress. You can see it here.
This green color could be nice, but I think that it doesn't work for summer. I need something more appropriate for hot temperatures, beaches and ice creams. 

Well, I played changing it, so why not to be completely satisfied. Mine plan was to bleach it and then dye it. But, I didn't dye. After bleaching I got this mustard yellow, and I was happy with it. Actually, I love it :) 

What do you thing? Is there anything that I could change on mine "new" dress?





I'm linking up on those awesome parties.



UPDATE:
I have big problem!


I can't upload any new photo. 

We have 1 GB of free memory space on Picasa web-album, and I've used it. Now, if I try to upload new photo, I get message that I should buy extra memory space. (And, I can't delete any old photo in Picasa, in order to make space, because, it will be deleted from mine blog too. )

Do I really have to buy that memory space???

Is there any trick to avoid that???
»»  Read More....

Thursday, June 21, 2012

Super trik

Na Pinterestu sam pronašla super trik, (ovdje). Isprobala ga danas (u ogromnoj žurbi) i stvarno djeluje.
Kažu da je žena nemoćna samo dok joj se ne osuši lak na noktima. E, pa, evo kako i to ubrzati :)
Nalakirate nokte i onda ih (polako) umočite u jako hladnu vodu. Tako držite oko 3 minute i imate suhe nokte. To je to. Odlično i jako, jako korisno. Eto, nadam se da sam kome pomogla :)

 Source: here

Thanks to Pinterest, I found really cool trick. How to dry nail polish quickly. I tried it, and I have to say it works
Paint your nails and then slowly sink your hands in cold water. Keep it like that for three minutes, and that's it. Your nails are dry and you are ready to go and conquer a world. Hope that I helped :)


»»  Read More....

Tuesday, June 19, 2012

Omot za knjige / DIY Book Covers


Već smo oblagali bilježnice u tkanine (ovdje). Ali, ovaj put nisam htjela trajno rješenje. Želila sam nešto što ću moći skidati po potrebi, a da mi zaštiti knjigu. I napravila sam omot od tkanine. Praktički je ovo ista stvar kao i oni plastični, prozirni omoti koje kupujemo u knjižarama za naše osnovnoškolce.

 

Well, we refashioned our notebook once (here), but I wanted something less permanent for this book. I can put it on and take it of as much as I like to. I bet that you can find something similar in your stationary stores (some kind of plastic wrapping). Here is mine. And, here are some photos of making it, if you're interested.

Nisam porubljivala materijal, nego sam samo prošla na mašinu cik-cak bodom. Samo da se ne resa previše. Nisam išla na uglađen izgled ruba, ali da sam htjela, samo bi trebalo malo ljepše porubiti tkaninu.

I didn't hem it. All I did is zig-zag stitching around the material. I prevented fraying with that, but if you're going on more fancy look, you should hem it nicely.










I'm linking up on those lovely parties.
»»  Read More....

Monday, June 18, 2012

Slika tjedna 35. / Photo of the week 35.

Sunce, more, ljeto...




In mine beautiful Croatia...


»»  Read More....

Thursday, June 14, 2012

Something



P.S. Josipa, sretan put, lipo se zabavi :)
»»  Read More....

Tuesday, June 12, 2012

Majica od kuhinjskih krpa / Shirt from Dish Towels


Da, dobro ste pročitali :) od kuhinjskih krpa sam napravila majicu. Ok, ovo je stvarno malo, "drugačiji" projekt. Ali poanta je da treba pusiti mašti na volju i ona vas može odvesti jako, jako daleko. Ma čak i dalje od toga da u javnosti oblačite kuhinjsku krpu (a stvari nosite u podmetaču za tanjure). A na kraju krajeva, čini mi se da ova maica i nije nenosiva. Što vi mislite? 

Kad je baka vidjela što sam obukla, ništa nije komentirala ali je odmah otvorila svoju škrinju i pronašla mi par stvarno prekrasnih tkanina. (Hehe, o njima nekom drugom prilikom). Ali njena poruka je jasna :))))


Yes, I did. I made shirt using dish towels (dish clothes). Why? Because I can! 
If you use your imagination it will take you far, far away. Maybe on place where you're wearing tea towels on yourself, and you're wearing your stuff in placemat. I even think about going out in public wearing dish towels (aka mine new shirt :) What do you think? Is it wearable?

Tutorial:


I use scarf now, but if it becomes to hot like this, I'll wear it with satin ribbon.









I'm linking up on those lovely parties.


»»  Read More....

Friday, June 8, 2012

Sok od bazge / Elder Juice

 
Bazga. Samonikla biljka koju možemo pronaći posvuda (i većinom je nitko ne obadaje i propast će većina cvjetova koji ove godine procvjetaju). Uglavnom, od cvjetova te biljke dobivamo ukusan sok (ja ga najviše volim u kombinaciji sa limunadom). Ovo je prvi put da ga pravim, i malo sam se preračunala :) napravila sam čak 14 boca. Ali nema veze, čini mi se da neće propasti. Da, čak sam i etiketu napravila a imala sam i malog pomagača. Baš profi, zar ne :)))


Elder is a plant and you can find it anywhere here in Croatia. From elder flowers we can make nice juice (syrup). I love to combine it with lemonade. 

This is first time that I made it. I even have mine own label. Isn't that cool gift or what!?!?


RECEPT (hvala Josipi što mi ga je proslijedila):
Sastojci:
  • 20 srednje velikih cvjetova bazge
  • 2 l vode
  • 2 kg šećera
  • 4 dag limunske kiseline
Priprema:
Cvjetove bazge operite i umiješajte u hladnu prokuhanu vodu. Ostavite tako da stoje 20 sati (može slobodno i duže). Povremeno ih promiješajte žlicom. Sve procijedite kroz gusto cjedilo, cvjetove bacite i umiješajte šećer i limunsku kiselinu. Ulijte u boce i hermetički zatvorite. Čuvajte na hladnom mjestu.


HOW TO MAKE ELDER JUICE:

What do you need:
  • 20 flowers of elder
  • 2 l of water
  • 2 kg of sugar
  • 4 dag of Citric Acid
How to:
Wash flowers of elder and pour it in cold boiled water. Leave it like that for 20 hours.  Mix occasionally with a spoon. Strain it all through thick sieve. You can throw away flowers. Add sugar and citric acid. Pour into bottles and seal tightly. Store in a cool place.



Osušila sam desetak cvjetova bazge za čaj. Navodno je jako ljekovit a blagog okusa. 

I even dried some elder flowers for tea. Some people say that it is good for our health.




 I'm linking up on those lovely parties.
»»  Read More....

Wednesday, June 6, 2012

Popular Posts